The road to happiness

Binnen de positieve psychologie is er al uitgebreid onderzoek gedaan over de zoektocht naar geluk en er zijn al tientallen boeken geschreven over wat geluk voor ons betekent. Maar wat houdt geluk nou écht voor jou in en hoe kan je bepaalde modellen praktisch binnen je leven toepassen? Is het ingewikkeld om jezelf te trainen een natuurlijke optimist te worden? Nee hoor. Lees even mee! In deze blog geef ik je drie lessen, twee tips en één gewoonte die richting zullen geven aan jouw ‘road to happiness’. 

Les 1:

Slechts 10% van je geluk wordt bepaald door externe factoren. Denk hierbij aan de situaties die ons overkomen, de vrienden die we hebben, het werk dat we uitvoeren en de hobby’s die we beoefenen. De andere 90% van je geluk wordt bepaald door je ‘mindset’ en attitude. Geluk komt van dus binnenuit; het gaat er niet om WAT er gebeurd, maar HOE we ermee omgaan. Wees er dus van bewust dat geluk geen bestemming is, het is een dagelijkse keuze. We zijn altijd bezig met (het bereiken van) ons volgende doel. In eerste opzicht is dat iets goeds, het drijft ons immers tot buiten onze comfort zone waar we kunnen leren en groeien. Maar het is juist essentieel dat we niet vergeten te genieten van dit proces. Leer dus om geluk op een dagelijkse basis te omarmen en niet enkel te focussen op datgene wat je wilt bereiken.

 

Les 2:

Wat maakt jou gelukkig? Soms vergeten we dat we geluk kunnen vinden in de kleine dingen des levens, omdat geluk zo allesomvattend is. Besef dat verschillende zaken verschillende soorten geluk aan verschillende mensen kan geven. Geluk = plezier + betekenis. Het is dus belangrijk om te leren hoe je met jezelf in verbinding kan staan om op zoek te gaan naar datgene dat JOU gelukkig maakt.

 

Les 3: 

Weet je dat jouw succes op het werk slechts voor 25% bepaald wordt door je aangeboren intelligentie en je aangeleerde vaardigheden? De rest van je succes wordt bepaald door onder andere je attitude, je netwerk, de manier waarop je omgaat met stress en je natuurlijk optimisme. Juist deze factoren zijn essentieel bij het aangaan van een uitdaging. Een groot deel van jouw succes wordt dus bepaald door je ‘mindset’ (zie: les 1). Gelukkigere mensen zijn gezonder, productiever, minder gestrest, sociaal actiever en creatiever. Onthoud dat succes niet zorgt voor geluk. Geluk stelt jou in staat om succesvol te zijn!

 

Tip 1: 

WEES JEZELF! Neem de tijd om opnieuw jezelf te vinden. Wat is het dat je voelt dat je MOET doen in het leven? Ik spreek hier niet over zaken als ‘mijn huishouden moet op orde zijn’, ‘ik moet er altijd netjes en verzorgd uit zien’ of ‘iedereen moet mij aardig vinden’. Ik spreek hier over de zaken die je ziel voeden, zaken die je vertaalt naar jouw waarden, levensstijl en dagelijkse activiteiten. Zaken als ‘ik moet de wereld verkennen’, ‘ik moet kennis op doen en mezelf blijven ontwikkelen’ of ‘ik moet genieten van alle fijne mensen om mij heen’. Geef nooit op aan jezelf, jouw waarden en de persoon die je wilt worden in het leven om de persoon te worden die iemand anders wilt dat je bent.

 

Tip 2:

Heb een DOEL! Wat is de waarom die jou drijft? Wat maakt het dat je uit bed komt ’s ochtends? Wat wil je nalaten aan deze wereld? Wat wil je dat mensen over jou vertellen? Hoe meer betekenis je hebt, hoe meer passie je zal vinden in het doen.

 

Gewoonte:

Begrijp wie je bent, wijd jezelf aan een betekenisvol leven en blijf altijd geloven in jezelf en je kunnen. Hoe meer je dit doet, hoe gelukkiger je gaat kunnen zijn. Er is één gewoonte die je je eigen kan maken die erg krachtig is en die je in staat stelt om je meest gelukkige zelf te worden: WEES DANKBAAR. Dankbaarheid stelt ons in staat om gelukkig te zijn en voldoening uit ons leven te halen. Het geeft ons waardering over wat we hebben en het maakt het mogelijk om een gevoel van betekenis te vinden. Eindig daarom élke dag met het opschrijven van drie specifieke zaken waarvoor je dankbaar bent die dag. Denk niet te groot. Zoek je dankbaarheid in kleine dingen, zoals ‘ik ben dankbaar dat ik vandaag een rustige avond met mijn partner en kinderen heb mogen spenderen’, ‘ik ben dankbaar dat ik na drie weken mijn goede vriendin weer heb gezien’ of ‘ik ben dankbaar dat ik vandaag op mijn werk voor mezelf ben opgekomen’. Download hier het gratis dankbaarheidsdagboek om je op weg te helpen!

 

“Geluk is gevonden wanneer dat wat je denkt, dat wat je zegt en dat wat je doet in harmonie zijn”.

 

Ben je zelf ook op zoek naar je geluk? Probeer je na te gaan wat jouw leven verrijkt en waar jij betekenis in kan vinden? Het is niet altijd gemakkelijk om dit persoonlijke groeiproces in je eentje te moeten maken, soms kan begeleiding hierbij een fijne houvast geven. Cloud Nine Coaching staat altijd voor je klaar om jou actief en ondersteunend bij te staan in het nastreven van geluk. Neem gerust contact op of vul het intakeformulier in!

Veel liefs Martine

The road to happiness