7 fabels over geluk

Geloof je nog altijd dat je door het bereiken van een aantal doelen gelukkig zal zijn voor altijd?

Ben je er van overtuigd dat het bereiken van bepaalde volwassen verwezenlijkingen (huwelijk, kinderen, baan, rijkdom) ons voorgoed gelukkig zullen maken en dat bepaalde volwassen mislukkingen of tegenslagen (gezondheidsproblemen, echtscheiding, geldzorgen) ons voorgoed ongelukkig zullen maken?

Stop met jezelf voor te liegen!

Professor Sonja Lyubomirsky, toonaangevend geluksonderzoeker, toont in haar wetenschappelijk onderzoek aan dat er geen ‘toverformule’ bestaat voor geluk en dat er al evenmin een vast recept is voor ellende. Belangrijke levensmomenten of crisisperiodes staan niet garant voor blijvend geluk of ellende, maar kunnen uiteraard wel kansen bieden voor vernieuwing, groei of zinvolle verandering. Het gaat er eigenlijk vooral om hoe je zulke gelukkige of verdrietige momenten tegemoet treedt.

Hieronder ontkracht ze zeven van de grootste fabels over geluk. 

 

‘Het ware geluk vind ik als ik met de juiste persoon trouw’

Een van de grootste fabels omtrent geluk is dat we het zullen vinden wanneer we trouwen met onze perfecte levenspartner. Niet dat de huwelijkse staat ons niet gelukkig zal maken, integendeel; voor een overgrote meerderheid is dat wel het geval. Het huwelijk maakt ons echter niet zo intens of zo lang gelukkig als we denken, ook al schenkt het ons aanvankelijk volmaakte voldoening. Onderzoek toont aan dat de krachtige geluksimpuls die het huwelijk creëert maar twee jaar duurt. Wanneer die twee jaar zijn verstreken en het gerealiseerde doel – het vinden van je soulmate – ons niet zo gelukkig heeft gemaakt als we hadden verwacht, denken we dat er iets mis is met ons en we de enigen zijn die ons zo voelen.

 

‘Ik zal nooit meer gelukkig zijn nu mijn relatie is beëindigd’

Wanneer je in een relatie uiteen gaat, is onze reactie – die voornamelijk voortkomt uit angst – vaak heftig. We zijn bang dat het leven zoals we dat kenden voorbij is en dat we nooit meer gelukkig kunnen zijn. Mensen zijn echter bijzonder veerkrachtig. Onderzoek toont aan dat het het dieptepunt van geluk zich een paar jaar voor het einde van de relatie voordoet. Al vier jaar na de beëindiging van een moeizame relatie zijn mensen significant gelukkiger dan ze ooit zijn geweest tijdens die relatie.

 

‘Ik heb een levenspartner nodig om gelukkig te zijn’

Denk je dat je zonder partner voor altijd een ellendig leven zal hebben? Honderden studies hebben inmiddels aangetoond dat alleenstaanden niet minder gelukkig zijn dan gehuwden en dat alleenstaanden veel geluk en zingeving ontlenen aan andere soort relaties en activiteiten. In deze fabel geloven kan gevaarlijk zijn. Als je geen oog hebt voor de veerkracht en de pluspunten van het single-bestaan, kan het ervoor zorgen dat je genoegen zal nemen met een niet-ideale partner om toch een relatie te hebben.

 

‘Ik ben pas echt gelukkig als ik mijn droombaan verover’

Velen denken dat als ze nu even niet gelukkig zijn, ze dat gegarandeerd wél zullen zijn als ze straks die droombaan hebben. Het kan echter gebeuren dat die prachtige job je minder gelukkig maakt dan verwacht of dat het geluk maar van korte duur is. De verklaring hiervoor ligt echter niet zozeer bij je job, je motivatie of je arbeidsethos. De verklaring ligt in het proces van de hedonistische aanpassing: mensen raken opmerkelijk snel gewend aan de meeste grote veranderingen die zich in het leven voordoen. Wanneer je ervan overtuigd bent dat een bepaalde baan je gelukkig zal maken en dit niet gebeurd, kan het zijn dat je een fantastische carrière overboord gooit omdat je niet begrijpt wat de kracht is van de hedonistische aanpassing. Het is dus essentieel dat je beseft dat iedereen snel went aan alle nieuwe, spannende en uitdagende aspecten van een nieuwe baan of onderneming en er dus een andere verklaring is voor onze ontevredenheid op het werk dan het werk an sich.

 

‘Ik zal pas gelukkig zijn als ik rijk en succesvol ben’

Er zijn nog altijd veel mensen die geloven dat ze gelukkig zullen zijn wanneer ze een zekere mate van rijkdom en succes hebben bereikt. Als dat geluk echter buiten ons bereik ligt of maar van korte duur blijkt te zijn, krijgen we te maken met gemengde gevoelens van teleurstelling. Het lijkt dat zodra we veel gerealiseerd hebben van dat wat we willen bereiken, het leven saai en zelfs leeg wordt. Er ligt immers maar weinig in het verschiet om je op te verheugen. Wanneer je dit natuurlijk aanpassingsproces niet begrijpt, kan je tot de conclusie komen dat je nog meer geld nodig hebt om echt gelukkig te zijn. Het is belangrijk om te beseffen dat je de sleutel tot geluk niet vindt in ‘succesvol zijn’, maar in wat we met ons succes aanvangen. Het gaat er niet om hoe hoog ons inkomen is, maar hoe we het besteden.

 

‘Deze diagnose kom ik nooit meer te boven’

Als onze grootste angsten over onze gezondheid waarheid worden, denken we niet dat we dit verdriet ooit zullen kunnen verwerken en weer gelukkig zouden kunnen worden. Vele onderzoeken bevestigen echter dat de periode na de diagnose van een ziekte een periode van groei en zinvolheid kan zijn. De wetenschap laat zien dat het in ons eigen vermogen ligt om te bepalen wat we wel en wat we niet ervaren. Je kan ervoor kiezen welke zaken je aandacht geeft. De zaken waarop jij besluit te focussen gaan deel uitmaken van je leven en al het andere valt weg. We kunnen ons leven veranderen door onze geesteshouding te veranderen.

 

‘De beste jaren van mijn leven zitten er inmiddels op’

Of we nu jong of oud zijn, de overgrote meerderheid gelooft dat geluk afneemt naarmate we ouder worden. Ook hier wijst onderzoek uit dat we er verrassend ver naast zitten. Oudere mensen zijn namelijk gelukkiger en tevredener met hun leven dan jongere mensen. Ze ervaren meer positieve emoties en minder negatieve, en daarnaast zijn hun emoties stabieler en minder gevoelig voor de effecten van dagelijkse negativiteit en stress. Het is niet duidelijk wanneer de piek in ons welbevinden zich precies voordoet (verschillende onderzoeken wijzen verschillende resultaten uit tussen de 64 en 79 jaar), maar het is overduidelijk dat deze piek zich niet in de jongere- of jongvolwassen fase afspeelt. Dat komt omdat onze kijk op het leven fundamenteel verandert wanneer we beginnen te beseffen dat we niet het eeuwige leven hebben. Een kortere toekomst motiveert ons om ons meer te richten op het heden en om onze relatief beperkte tijd en inspanningen te investeren in dingen die er echt toe doen in het leven. Zo vinden we het belangrijker om prioriteit te geven aan onze betekenisvolle relaties in plaats van nieuwe mensen te ontmoeten of risico’s te nemen. We investeren in hechte banden en haken af van relaties waar we weinig steun ondervinden. We worden met de jaren emotioneel verstandiger.

 

 

Kortom, geluk vind je niet buiten jezelf en wordt niet bepaald door de dingen die ons gebeuren. Het komt van binnenuit en wordt beïnvloed door de manier waarop we naar de gebeurtenissen om ons heen kijken. Begrijp je niet goed wat jouw eigen aandeel hierin is of hoe je je visie op het leven kunt veranderen? Neem eens een kijkje binnen de Rationeel Emotieve Therapie of neem via het intakeformulier contact op om te bespreken hoe Cloud Nine Coaching je hierbij kan helpen. 

In april starten de workshops over ‘de maakbaarheid van geluk’ waarbij we een kijkje nemen in de wetenschap over geluk en je krachtige strategieën leert hoe je je eigen geluk kunt bevorderen. Heb je interesse? Stuur alvast een mailtje naar martine@cloudninecoaching.be voor meer informatie en houd de Facebookpagina in de gaten! 

 

Veel liefs Martine

Zeven fabels over geluk