27 lessen uit het leven van mijn 27 lentes jong

Vorige week was er een nieuwe mijlpaal in mijn leven. 27 jaar, hoi! 

Vroeger had ik het niet zo op ouder worden. Ik wou voor altijd 16 blijven (oké, soms gedraag ik me er nog altijd naar). Nu weet ik dat het leven is zoals mannen met baarden, het wordt écht alleen maar mooier met de jaren. 

Niet alleen heb ik nog nooit zo hard genoten van mijn verjaardag als ik dit jaar heb gedaan (deze duizendmaal dankjewel is gericht op Frank die echt het beste verrassingsfeestje OOIT heeft georganiseerd), ik merk ook dat ik door de jaren heen veel meer van het alledaagse ben gaan genieten. 

Men zegt ‘wijsheid komt met de jaren’. Nou, wijs wil ik me niet noemen hoor (tenzij eigenwijs). Maar ik besef wel dat ik bewuster in het leven sta dan ooit tevoren. In mijn 27 jaar heb ik veel geleerd en geprobeerd. Soms was het in één keer raak, vaker was er sprake van vallen en opstaan. Met als resultaat dat ik vooral mezelf beter heb leren kennen.

Wanneer ik terugblik op de afgelopen 27 jaar en me klaarmaak voor de rest van mijn leven, zijn er 27 levenslessen die ik met me meeneem. En deze deel ik erg graag met jou!

 

1. Houd van jezelf! Alles, écht alles start met liefde voor jezelf. Of we het nou hebben over geluk, relaties of succes. Wanneer je helemaal van jezelf houdt, van de goede en minder goede kanten, maak je niet alleen je eigen leven leuker maar stel je jezelf ook open om van anderen te kunnen houden. 

 

2. Blijf altijd (kinderlijk) nieuwsgierig. Het leven is een aaneenschakeling van avonturen. Spring eens wat vaker in het ongewisse, ga op ontdekkingstocht, doe eens iets wat je nog nooit gedaan hebt en laat je verwonderen door alles wat er om je heen gebeurt. 

 

 

3. Behoud ten alle tijden een open mind. Er zijn maar weinig absolute waarheden. Informeer je over zaken die je interesseren en wees trots op je eigen mening, maar sta altijd open voor de overtuiging van je omgeving en bekijk het eens vanuit een ander perspectief.

 

4. Wees dankbaar. Dankbaarheid is één van de meest krachtige manieren om je bewust te worden van je alledaags geluk. Er is altijd iets om dankbaar voor te zijn, ook al lijkt het even niet mee te zitten. Leer jezelf om dankbaar te zijn voor de kleine en fijne dingen in het leven. Hoe beter je je best doet om de leuke dingen in het leven te zien, hoe beter je brein in staat is om dingen waar je dankbaar voor bent te vinden. Hiephoi voor de opwaartse spiraal! Wil je hiermee aan de slag? Download dan direct het dankbaarheidsdagboek!

 

5. Vecht tegen je angsten door actie te ondernemen. Het leven begint op het moment dat je uit je comfortzone stapt. Met elke stap die je neemt, voel je je moediger en zelfverzekerder om de volgende stap te zetten. 

 

6. Accepteer je gevoelens. Zowel de goede als de slechte. Geluk draait niet om de afwezigheid van negatieve emoties, maar om je vermogen om hiermee om te gaan. Niets is meer menselijk dan het ervaren van alle verschillende emoties. 

 

7. Vier je tegenslagen. Ik weet dondersgoed hoe zwaar het kan zijn als het leven even niet lijkt mee te zitten. Hoe teleurgesteld je kan zijn als je het gevoel hebt dat je faalt. Maar een tegenslag leert je het meest in het leven dan al het andere en stelt je in staat om te groeien. Faal je niet? Dan push je jezelf niet hard genoeg. Of zoals mijn moeder zei altijd: ‘Als je er niet aan doodgaat, word je er alleen maar beter van’. 

 

8. Sta op – opnieuw en opnieuw. En als je dan faalt (want dat gaat dus sowieso gebeuren) accepteer de situatie, reflecteer op wat er gebeurt is en sta terug op zoals nooit tevoren. Laat de moed niet in je schoenen zakken. Een tegenslag maakt je alleen maar sterker en veerkrachtiger.  

 

 

9. Go with the flow. Van nature ben ik een echte tijdsmanager. Ik maak graag lijstjes, houd alles het liefst heel overzichtelijk en ik krijg echt een kick als iets volgens plan verloopt. Toch merk ik dat het ontzettend bevrijdend kan zijn om het allemaal eens lekker los te laten. Om gewoon te doen wat er op dat moment op mijn pad komt en met nieuwe impulsen mee te gaan. Heerlijk! (Extra tip wanneer je voor een Go with the flow wilt gaan: Als ik buiten ga wandelen doe ik soms het stoplichtspel. Zodra ik bij een kruispunt aankom ga ik de kant op waar het groen is. Altijd. Het heeft me echt al op fascinerende plekken gebracht).

 

10. Work hard, play hard. Een echt Aarts-credo. Jaag je dromen vol achterna, werk jezelf uit de naad om je doelen te bereiken en geef nooit op. Maar vergeet vooral niet om ook heel hard te genieten!

 

 

11. Leef niet in het verleden. Ik ben echt gigantisch nostalgisch. Ik kan urenlang herinneringen ophalen en avonturen herbeleven. Daar is natuurlijk niks mis mee, mooie aandenkens moet je koesteren. Maar probeer niet het verleden te veranderen. Dat lukt je toch niet. Blijf weg van de ‘Had ik maar…’, ‘Als ik toen…’ en consorten. Alles wat je in je leven hebt meegemaakt heeft bijgedragen aan de persoon die je nu bent. Heb dan ook geen spijt. En als je dan toch spijt hebt, dan liever van de dingen die je wél gedaan hebt dan van de dingen die je niet gedaan hebt. 

 

12. Maar ook niet in de toekomst. Het leven is geen generale repetitie, dus stop met jezelf nu weg te cijferen als investering voor later. Cliché is cliché, maar je leeft echt maar één keer. Geniet dan ook van het moment; morgen komt vanzelf.  

 

13. Omring jezelf met positieve mensen. Invloeden van buitenaf hebben we vaak niet onder controle, maar we hebben wel de kans om te kiezen met wie we onze tijd spenderen. Positieve mensen kunnen je energie en een goed gevoel geven zelfs als de situatie er niet naar is. Omring je met mensen die altijd het beste met je voor hebben. 

 

 

14. Als je het allemaal even moe bent, rust dan uit. Maar stop niet.

 

15. Stel niet uit tot morgen, wat je ook vandaag kunt doen. Een wijsheid van mijn moeder. Ik weet dat het soms heerlijk comfortabel lijkt om onderuit te zakken op de bank met een goeie Netflix-serie. Maar als je je zaken niet op orde heb, is lekker luieren echt niet zo plezierig. Je bent niet op je gemak en voelt je schuldig tegenover jezelf, omdat je je tijd eigenlijk beter had kunnen besteden. Dus steek die handen even uit de mouwen en zorg dat je je to-do lijstje wat afwerkt voor je op je gat gaat zitten. 

 

16. Leef vol passie. Passie voor de dingen die je doet en voor de mensen om je heen. Wees enthousiast over alles! Want passie maakt het verschil, altijd. 

 

17. Wees gewoon jezelf. Het aantal uren dat ik gepiekerd heb over wat mensen van mij denken is werkelijk ontelbaar. Ik heb mezelf in zoveel situaties aangepast aan de ‘norm’. Maar echt, screw it! Ik ben direct, duidelijk aanwezig, onhandig en vooral lekker mezelf. Deal with it!

 

18. Familie is het meest waardevolle. Het gezin waarin ik ben opgegroeid heeft onwaarschijnlijk veel betekenis voor mij. Ik kan altijd op ze rekenen en ze staan bij alles voor me klaar. Maar we hebben vooral ook heel veel lol samen. En god, wat lijken we op elkaar. Dus koester alsjeblieft alle momenten die je samen krijgt! 

 

Familie

 

19. Home is where the heart is. Nee, ik ben geen deurmat. Maar het bekt gewoon zo lekker. Toen ik aan het reizen was merkte ik dat veel medereizigers wegliepen van een plek die ze niet als thuis beschouwden. Ze trokken de wijde wereld in op zoek naar geluk. Daar moet je ballen voor hebben. Maar ik besefte me dat ik ontzettend gelukkig ben waar ik nu ben en dat ik gigantisch veel waarde hecht aan mijn thuis; een veilige haven omringd door vrienden en familie. Ik reis graag en ik ben altijd op zoek naar avontuur, dus begrijp me niet verkeerd. Maar het echte leven vindt hier plaats en daar kan je niet van weglopen. 

 

20. Stop met zagen. Jij bent echt de enige die jouw eigen leven leuk kan maken. Jij bent de enige aan wie je verantwoording moet afleggen. Als je een bepaald doel wilt bereiken ben je het harde werk aan jezelf verschuldigd. Anderen geven er echt helemaal niets om. Wil je veranderingen bewerkstelligen? Stop dan met zagen en doe er iets aan!

 

21. Communiceer openlijk. Ik ken teveel mensen die hun woorden inslikken. Die hun gedachten niet durven te verwoorden op het moment dat het er echt toe doet en die er dan achteraf spijt van hebben. Het is niet altijd gemakkelijk om direct te zijn en open te communiceren en ik snap dat het misschien wat oefening kost. Maar transparantie en eerlijkheid is de beste manier om te groeien in een relatie – of dat dat nu met je partner, vrienden of collega’s is. Niemand kan gedachten lezen en voor velen is het moeilijk om te begrijpen wat je precies bedoelt. Probeer dus gewoon uit te leggen wat je wilt zeggen en waarom. 

 

22. Wees altijd vriendelijk tegen iedereen. Dat vind ik zo ontzettend belangrijk. Iedereen vecht zijn eigen gevechten in het leven en vaak zie je dat niet aan de buitenkant. Een luisterend oor, een glimlach en een fijne babbel gaan lang mee.

 

23. Zo, dat hebben we ook weer gehad. Dat zei mijn oma altijd. Of ze nu terugkwam van een mooie vakantie, een verjaardag of een begrafenis. Voor mij zit er iets heerlijk relativerend in deze uitspraak. Het leven kent zijn ups en downs, zijn mooie en zijn slechte momenten en soms gaan dingen geweldig terwijl je een andere keer tegen de muur loopt. Maar wat er ook gebeurd, zolang je de tijd zijn ding laat doen gaat alles vanzelf voorbij. 

 

Oma

 

24. Doe eens iets voor een ander. Als je iets voor iemand kunt betekenen – op welke manier dan ook – doe dat dan. Niet alleen zal dit veel voor de ander betekenen, maar altruïsme is ook één van de krachtigste manieren om je eigen geluk te verhogen. 

 

25. Leer ‘Nee’ zeggen. Als ik zeg dat je iets voor een ander moet doen, meen ik dat. Maar bewaak altijd je eigen grenzen. Zorg eerst voor jezelf, voordat je zorgt voor een ander. Betekent dat dat je eens ‘nee’ moet zeggen, dan is dat maar zo. Op die manier hebben mensen respect voor je, weten ze wat ze aan je hebben en loop je jezelf niet voorbij. 

 

26. Heb geen oordeel. Heb je nooit gemerkt dat je eerste indruk van iemand vaak ernaast zit? Hoe vaak zal je mooie ervaringen en fantastische vriendschappen zijn voorbij gelopen omdat je eerste indruk van iemand fout was? Wanneer ik iemand ontmoet heb ik nooit een oordeel klaarstaan. Ik ben nieuwsgierig, enthousiast en wil graag nieuwe mensen leren kennen. Ik denk oprecht dat dat één van de reden is waarom ik zo’n grote en diverse vriendengroep heb. 

 

27. Niets houd je meer tegen dan je eigen onzekerheid. Iedereen heeft zijn onzekerheden, ik ook. Daar is niks mis mee, want we willen natuurlijk ook niet arrogant worden. Het is pas toen ik mij begon te verdiepen in de Rationeel Emotieve Therapie dat ik mij bewust werd van waar mijn onzekerheden vandaan kwamen en hoe deze mij belemmerden. Wanneer ik nu stress heb, zenuwachtig ben of me op welke manier dan ook onzeker voel, ben ik in staat om deze negatieve gedachten te rationaliseren en los te laten. Dat maakt het mogelijk om het leven te leiden dat ik wil. And what a great life it is!

 

Als ik terug kijk op mijn 27 jaar ben ik trots en gelukkig. Ik sta waar ik wil staan in het leven, maar ik laat ruimte over voor verbetering. Ik ben ontzettend dankbaar voor alles wat mij is overkomen en alle mensen die hier deel van mochten uitmaken. Now, let’s rock those late twenties! 

Veel liefs Martine

 

 

Martine Aarts